Oletko miettinyt, miltä tuntuisi olla 10 kiloa kevyempi? Hyvä uutinen on, että on olemassa vaikka kuinka paljon dieettejä, joilla paino  putoaa. Huono uutinen on, että harva onnistuu hoikentumaan niillä pysyvästi. Paras uutinen on se, että on todella mahdollista pudottaa painoa pysyvästi, eikä se edes ole vaikeaa. On vain tiedettävä miten.

Esimerkiksi Ulla Kärkkäisen väitöskirjatutkimus (Successful weight maintainers among young adults—A ten-year prospective population study) sarjassa Eating Behaviors maaliskuussa 2018, kertoo, että suurin osa aikuisista suomalaisista lihoo hiljakseen ja useimmat  laihduttavat toistuvasti, mutta vain hyvin pieni osa meistä onnistuu pudottamaan painoaan pysyvästi. Miksi näin on? Siksi, että  painoaan kantaa aina herkkä ja monimutkainen ihminen. Jos painoa pudotetaan muuttamatta niitä tapoja, mieltymyksiä ja elämäntilanteita, jotka ovat synnyttäneet ylipaino-ongelman, se palaa varmasti. Kyse ei koskaan ole vain kiloista, vaan elämän kokonaishallinnasta. Kiloihin tuijottaminen ei johda hyvään lopputulokseen vaan voi jopa pahentaa tilannetta. Jos paino-ongelmasi tosiasiassa johtuu vaikka esimiehestäsi ja työstressistä, pelkkä vaaka ja paastoaminen ei auta. Tai ehkä olet vauvasta asti oppinut syömään turvallisuuden tunteen saamiseksi tai masennuksen lievittämiseksi? Tai kenties syöminen on sinulle opittu osa ilon ilmaisemista, hedonistinen kannanotto pahaan maailmaan? Vai pelkäätkö vastakkaisen sukupuolen huomiota? Lihominen on yksi tapa välttää sitä. Lihominen on yhtä monimutkainen asia kuin koko ihmisen psyyke.

Kepeästi pudottaen -ohjelmassa et keskity painon pudottamiseen vaan ravinto- ja liikuntatottumusten ja niiden taustalla olevien asenteiden ja elämäntilanteesi muuttamiseen tavalla, joka johtaa painon putoamiseen itsekseen. 

Painosi ei ole noussut yhden yksittäisen päätöksen seurauksena, vaan vähittäin sitä mukaa kun olet huomaamatta rakentanut painon nousua tukevia pikku tapoja. Paino kääntyy laskuun samalla tavalla. Et tarvitse isoja dramaattisia päätöksiä ja jatkuvaa rääkkiä, vaan kilot alkavat pudota itsekseen, kun muutat riittävän monta pientä asiaa elämässäsi.  Vasta kun ylipainoa tukevat tottumukset ovat väistyneet, paino laskettuaan voi jäädä pysyvästi alemmalle tasolle. Ja esimerkiksi kilon pudotus kuukaudessa on hyvin vaivaton tavoite, mutta johtaa 12 kilon putoamiseen vuodessa pysyvästi.

Oletko koskaan kantanut kaupasta kotiin kahta kassillista maitopurkkeja?  Jos olet 10 kiloa ylipainoinen, kannat sellaista taakkaa mukanasi joka päivä aamusta iltaan. Onko siinä mitään järkeä? Osaatko kuvitella, miltä tuntuisi olla ilman sitä? Paljon kevyemmältä?

kauppakassi pieni

 

On toki yhtä luvallista ja kunniallista olla yli-, ali- tai keskipainoinen, mutta mitä enemmän olet pituuteesi nähden keskipainon yläpuolella, sen suurempi riski sinulla on sairastua moniin vakaviinkin sairauksiin. Suuri paino myös vähentää liikkuvuutta ja aiheuttaa sosiaalisia rajoitteita. Itse tiedät nämä parhaiten.

Perusyhtälö on yksinkertainen: Jos saat ravinnosta enemmän energiaa kuin kulutat, keräät rasvaa. Jos kulutat energiaa enemmän kuin syöt, pudotat painoasi. Kun energian sisäänotto ja kulutus ovat keskimäärin tasapainossa, painosi pysyy vakaana. Mutta jokainen ihminen on erilainen, joten jokaisen ylipainon mekanismi pitää ymmärtää erikseen. Vain silloin se voidaan pysyvästi muuttaa. Mitkä ovat ne sinun tapasi ja tottumuksesi, jotka kasvattavat ja ylläpitävät ylipainoa? Ja miksi sinulla on ne? Mitä ne palvelevat sinun elämässäsi?

Jos suuri paino ei ole valintasi, vaan koet olevasi ylipainoinen, kyllä sinä pääset siitä eroon pysyvästikin. Se tosin vaatii sitoutumista ja hieman kärsivällisyyttä: pysyvään painonpudotukseen tähtäävä projekti vie oman aikansa.

Jos et ole valmis sitoutumaan siihen, on parempi olla aloittamattakaan, sillä epäonnistuminen vain masentaa lisää. Jos lähdet projektiin, asennoidu niin, että vain voitto kelpaa. Voitat paljon muutakin kuin hoikemman ja terveemmän kehon. Kyse on elämän kokonaishallinnasta.

On itse asiassa helppo pudottaa silkalla tahdolla jopa kilo viikossa parin kuukauden ajan. Mutta se vaatii enemmän sisua kuin monelta löytyy. Ja rankan pudotuksen aikana olet koko ajan kaukana siitä tasapainotilasta, jossa paino pysyy itsekseen paikoillaan. Niinpä, kun lopetat pudottamisen, et ihan helpolla löydä  uutta tasapainotilaa, ja useimmiten paino alkaa  nousta taas. Jos olet jo pudottanut painoasi omin keinoin, mutta huomaat, että tilanne ei ole hallinnassa ja paino alkaa taas nousta, ota yhteyttä: katsotaan voimmeko tehdä asialle yhdessä jotain. Yksi tai kaksi hypnoosikertaa voi palauttaa tilanteen hallintaasi.

Jos taas käytät pudottamiseen rauhassa vaikkapa vuoden, olet paljon todennäköisemmin vielä viiden vuoden kuluttuakin uudessa ihannepainossasi. Se johtuu siitä, että rauhallisessa pudotuksessa et koskaan poikkea kauas tasapainotilasta, ja kun olet saavuttanut tavoitteesi, tarvitaan vain pieni korjaus tasapainotilaan palaamiseksi. Vuodessa olet hyvin kerennyt rakentaa ne uudet tavat ja mieltymykset, jotka tukevat uutta tasapainotilaa ja siinä olevaa hoikempaa Sinää.

20-30 kilon pudottaminen ilman terveysriskejä vaatii enemmän kuin vuoden. 50 kiloa on ilman muuta monivuotinen projekti. Mutta mahtaisiko se kannattaa? Sinä päätät.

Jos olet ollut ylipainoinen pitkään, ja nyt olet päättänyt muuttaa asian, ymmärrän jos haluaisit korjata tilanteen nopeasti. Mutta tässä asiassa perille pääsee nopeimmin, jos on sopivan hidas. Kaikkein nopeimpia nähdään maalialueella harvoin tai ei koskaan. Jos painon pudotuksen tarpeesi on esimerkiksi noin 10 kiloa, suositan puolen vuoden tai vuoden mittaista hidasta ja stressitöntä pudottamista, joka ei häiritse normaalia arkeasi eikä vaadi askeesia.

Kepeästi pudottaen -ohjelman voit liittää tueksi mihin tahansa toimivaan dieettiin haluat, tai pysyä siinä ruokavaliossa, johon olet tottunut – paitsi jos olet elänyt rasvaisella pikaruoalla. Se ja järkevä painonhallinta eivät mahdu samaan kuvioon. Toki sinä itse ratkaiset toimillasi, putoaako paino, mutta kun hypnoosivalmennus tukee sinun motivaatiotasi ja tapojen muutosta, saat paljon todennäköisemmin hankkeesi loppuun asti.

Ohjelmaa voi toteuttaa yksin tai ryhmämatkana – vertaistuki auttaa aina. Jos saat kaveriporukastasi kasaan 3-5 hengen ryhmän, se kannattaa. Ryhmän (3-5 henkeä) voit koota itse, jos sinulla on ystäviä tai työtovereita, jotka haluavat mukaan samaan junaan.

Kummassakin mallissa on aluksi strategiapalaveri, jossa me analysoimme yhdessä tilanteesi ja teemme sinulle henkilökohtaisen strategian, Muutoskartan. Sitten pidämme tunnin mittaisen yksityistapaamisen noin kerran viikossa 3 viikon ajan niin, että projektisi lähtee hyvin käyntiin. Tapaamisissa työstämme tilannettasi erilaisin hypnoanalyysin ja hypnoosivalmennuksen keinoin. Lisäksi käytät apuna kahta geneeristä autohypnoosiäänitettä, ja kolmatta henkilökohtaista äänitettä, jonka teen varta vasten sinulle Muutoskarttasi pohjalta. Kuuntelet niitä itse kotona. Projektin lopuksi, kun olet saavuttanut uuden ihannepainosi, pidämme loppupalaverin ja minä teen sinulle toisen henkilökohtaisen äänitteen, joka tukee uudessa tasapainotilassa pysymistä. Lisätapaamisia projektin mittaan voit ottaa aina, jos tarvitset. Lisätapaamisen tarve voi olla esimerkiksi silloin, jos alat lipsua tavoitteesta tai haluat säätää painon putoamisen nopeutta. Jos olet mukana ryhmämatkalla, pidämme yksityistapaamisten lisäksi ryhmätapaamisia silloin kun teistä siltä tuntuu.

Kepeästi pudottaen -yksityistapaaminen maksaa 70 E. Ryhmätapaamisen hinta on 25 euroa/hlö, ja tapaamisen minimivahvuus 3 henkilöä.

skype

Yksityistapaamisia voi hoitaa myös Skype-yhteydellä sen jälkeen kun olet oppinut tarvittavan transsitekniikan, mutta ainakin ensimmäinen ja toinen tapaaminen tulee tehdä nokakkain, mm. juuri transsitekniikan opettelemiseksi. Tämä tekee mahdolliseksi ohjelmaan osallistumisen myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, jos pystyt järjestämään ainakin kaksi ensimmäistä tapaamista toimistossani.  Tavallisesti alkutapaamiset ovat viikon välein, mutta jos esimerkiksi olet käymässä pääkapunkiseudulla vain muutaman päivän ajan, voimme ehkä sovittaa ensimmäiset kaksi tapaamista ohjelmasi mukaan.

Tarvitset ohjelmaa varten jonkin laitteen, jolla voit soittaa mp3-tiedostoja tai CD-levyjä, koska käytämme ohjelmassa apuna itsesuggestio-äänitteitä. Voit soittaa niitä  älykännykällä, tietokoneella tai jollain digisoittimella, mutta tarvitset lisäksi sopivat kuulokkeet. Yksi äänite on tarkoitettu kuunneltavaksi nukkuessa, joten kuulokkeiden tulisi olla puristamattomat siltä varalta, että ne jäävät päähän useammaksi tunniksi.

Lisätietoja painonhallinnasta ja kepeästi pudottaen ohjelmasta saat täältä  ja näistä linkeistä:

Ole kaloritietoinen

Mitä on normaalipaino?

Liikunta auttaa, mutta painonhallinta perustuu ruokailutottumuksiin

Vaakaa kannattaa seurata, mutta siitä ei pidä stressaantua

Miten pääsen mukaan Kepeästi pudottaen -ohjelmaan?

Hypnoosiäänitteitä

Nopea pudottaminen

Myös painon nopea pudottaminen on mahdollista. Toki autan mielelläni myös siinä, mutta se vaatii toisenlaisen ohjelman ja mielellään lääkärintarkastuksen ennen kuin ryhdyt niin rankkaan projektiin.  Hypnoosivalmennus voi tukea motivaatiota ja päättäväisyyttä, sanalla sanoen: taistelutahtoa. Sillä kun kevyesti pudottaminen kysyy kärsivällisyyttä, rankka pudottaminen vaatii askeesia. Kaikille se ei sovi. Ja rankan pudotuksen jälkeen haasteeksi tulee sellaisen tasapainotilan löytäminen ja pitäminen, jolla paino pysyy saavutetuissa lukemissa. Siinäkin hypnoosivalmennus taas voi olla avuksi.

Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä: erkki.kauhanen@ekau.zone, 040-725 3639

keywords: elämänhallinta, painonhallinta, laihduttaminen, ylipaino,  liikunta, paasto, valmennus, äänite, motivaatio, addiktio, ihannepaino,  lihavuus

 

%d bloggers like this: