Hyvä uutinen on, että on olemassa vaikka kuinka suuri joukko dieettejä ja liikuntaohjelmia, joilla paino oikeasti putoaa. Huono uutinen on, että sittenkin melko harva onnistuu hoikentumaan niillä pysyvästi. Useimmiten kilot palaavat melko nopeasti. Miksi? Siksi, että suurta painoaan kantaa aina herkkä ja monimutkainen ihminen. Jos painoa pudotetaan ilman, että samalla uudistetaan niitä tapoja, tottumuksia ja mieltymyksiä, jotka ovat synnyttäneet ongelman, se palaa varmasti ennen pitkää.

Kepeästi pudottaen -ohjelmassa emme keskity painon pudottamiseen vaan ravinto- ja liikuntatottumusten vähittäiseen muuttamiseen tavalla, joka johtaa painon putoamiseen itsekseen. Kun ylipainon aiheuttaneet tottumukset ovat väistyneet, on paljon suurempi mahdollisuus, että paino laskettuaan jää pysyvästi alemmalle tasolle.

On yhtä luvallista olla yli-, ali- tai keskipainoinen. Ja jos on oma valintasi olla painava, et oikeastaan ole ylipainoinen vaan vain painoinen. Mutta painoisuudella on hintansa. Mitä enemmän olet pituuteesi nähden keskipainon yläpuolella, sen suurempi riski sinulla on sairastua moniin vakaviinkin sairauksiin. Suuri paino myös vähentää liikkuvuutta ja aiheuttaa sosiaalisia rajoitteita. Itse tiedät nämä parhaiten.

Jos suuri paino ei ole valintasi, vaan koet olevasi ylipainoinen, kyllä painosta pääsee eroon, pysyvästikin. Se tosin vaatii pitkäaikaista sitoutumista ja hieman kärsivällisyyttä. Perusyhtälö on yksinkertainen: Jos saat ravinnosta enemmän energiaa kuin kulutat, keräät rasvaa. Jos kulutat energiaa enemmän kuin syöt, pudotat painoasi. Painosi tuskin on noussut yhden yksittäisen päätöksen seurauksena, vaan vähittäin sitä mukaa kun olet huomaamatta rakentanut painon nousua tukevia pikku tapoja. Paino kääntyy laskuun samalla tavalla. Et tarvitse isoja dramaattisia päätöksiä ja jatkuvaa rääkkiä, vaan kilot alkavat pudota itsekseen, kun olet muuttanut riittävän monta pientä tapaa ja tottumusta. Esimerkiksi kilo kuukaudessa on varsin vaivaton tavoite, mutta johtaa 12 kilon putoamiseen vuodessa pysyvästi. Se on hieno saavutus.

Jokainen ihminen on erilainen, joten jokaisen ylipainon mekanismi pitää ymmärtää erikseen. Vain silloin se voidaan pysyvästi muuttaa. Matkan varrella tulee helposti myös takapakkia. Mutta se ei kaada hanketta, jos siihen reagoidaan johdonmukaisesti.

Pysyvään painonpudotukseen tähtäävä projekti vie oman aikansa. Jos et ole valmis sitoutumaan siihen, on parempi olla aloittamattakaan, sillä epäonnistuminen vain masentaa. Jos lähdet projektiin, kannattaa asennoitua siten, että vain voitto kelpaa. Kun se on kädessä, olet voittanut paljon muutakin kuin hoikemman ja terveemmän kehon.

On melko helppo pudottaa silkalla tahdolla kilo viikossa parin kuukauden ajan. Mutta ne kilot luultavasti palaavat melkein yhtä nopeasti. Se johtuu siitä, että rankan pudotuksen aikana olet koko ajan ollut kaukana siitä tasapainotilasta, jossa paino pysyy itsekseen paikoillaan, ja kun pudotuksen loputtua et löydä tasapainotilaa, paino alkaa tietysti nousta.

Jos sen sijaan käytät pudottamiseen rauhassa vuoden, melko todennäkösiesti olet vielä viiden vuodenkin kuluttuakin uudessa ihannepainossasi. Se johtuu siitä, että rauhallisessa pudotuksessa olet koko ajan lähellä tasapainotilaasi, ja kun olet saavuttanut tavoitteesi, tarvitaan vain pieni korjaus tasapainotilaan siirtymiseksi. Vuodessa sinä olet hyvin kerennyt rakentaa ne uudet tavat ja mieltymykset, jotka tukevat uutta tasapainotilaa ja siinä olevaa hoikempaa Sinää.

20-30 kilon pudottaminen pysyvästi ja ilman terveysriskejä vaatii enemmän kuin vuoden. 50 kiloa on ilman muuta monivuotinen projekti.

Kepeästi pudottaen -ohjelman voit liittää tueksi mihin tahansa toimivaan dieettiin haluat, tai pysyä siinä ruokavaliossa, johon olet tottunut. Me vain viritämme sitä hieman hypnoosivalmennuksen keinoin, kunnes oikea tasapaino löytyy. Sitten paino vähitellen laskee itsekseen. Ohjelman tarkoitus on tukea sinun motivaatiotasi, jotta jaksat viedä hankkeesi loppuun asti ja pysyä siellä.

Ohjelmaa voi toteuttaa yksin tai ryhmämatkana, koska vertaistuki aina auttaa. Jos saat kaveriporukastasi kasaan 3-5 hengen ryhmän, se kannattaa.

Kummassakin mallissa on aluksi tunnin mittaisia yksityistapaamisia kerran viikossa noin 4 viikon ajan niin, että projekti lähtee hyvin käyntiin, ja sitten yksi tapaaminen kuukaudessa kunnes projekti on valmis. Akuutissa tilanteessa voi tietysti sopia myös lisätapaamisen. Jos olet mukana ryhmämatkalla, pidämme yksityistapaamisten lisäksi kerran kuussa ryhmätapaamisen. Yksityistapaamisissa käymme läpi sinun ajankohtaisen tilanteesi ja tuemme matkaasi hypnoottisia menetelmiä hyödyntävän valmentamisen keinoin, ja ryhmätapaamisissa jaamme ryhmäläisten kesken kokemuksia ja opettelemme erilaisia projektia tukevia asioita.

Ryhmän (3-5 henkeä) voit koota itse, jos sinulla on ystäviä tai työtovereita, jotka haluavat mukaan samaan junaan. Jos et löydä sellaista porukkaa, voimme koota sen kuin veikkausporukan, jos sopiva joukko halukkaita ilmaantuu samaan aikaan.

Jos olet ollut ylipainoinen pitkään, ja nyt olet viimein päättänyt tarttua itseäsi niskasta, ymmärrän jos haluaisit korjata tilanteen nopeasti. Mutta tässä asiassa perille pääsee nopeimmin, jos on sopivan hidas. Kaikkein nopeimpia nähdään maalialueella harvoin tai ei koskaan.

Kepeästi pudottaen -yksityistapaaminen maksaa 50 E päiväsaikaan (8-17), 60 E ilta-aikaan (17-) ja 70 E viikonloppuna. Ryhmätapaamisen hinta on 20 euroa/hlö, paitsi viikonloppuisin 30 E.

Tarvitset ohjelmaa varten jonkin laitteen, jolla voit soittaa mp3-tiedostoja, koska teemme matkan eri vaiheissa yhdessä monta itsesuggestio-äänitettä. Soitat niitä sitten älykännykällä, tietokoneella tai jollain digisoittimella, tarvitset tietysti sopivat kuulokkeet.

 

 

 

%d bloggers like this: